Part I : Writing Ability
  A. Sentence Completion

Direction:
  Choose one of the choices that best completes the given sentence.

1.         As fuel prices rose, bus companies raised their their fares and _____ .
            a.  so did the airlines                            b.  neither did the airlines
            c.  so the airlines have done                 d.  neither the airlines did

2.         The committee has met and _____ .
            a.  they have reached a decision         
            b.  it has formulated themselves some opinions
            c.  its decision was reached at
            d.  it has reached a decision

3.         It was in 1990 _____ joined the staff of the astronomical observatory at Yale University.
            a.  that Anna Smith                              b.  Anna Smith, who
            c.  as Anna Smith                                d.  Anna Smith then

4.         _____ of all modern domestic poultry is the red jungle fowl is widely believed.
            a.  The ancestor                                   b.  The ancestor is
            c.  That the ancestor                            d.  How the ancestor

5.         _____ or sharks, for instance, the dolphin is a mammal.
            a.  Either fish                                       b.  When it is like
            c.  Being fish                                       d.  Unlike fish

6.         Not only ______ places of beauty, but they also serve scientific and educational purposes.
            a.  are botanical gardens                      b.  botanical gardens to be
            c.  botanical gardens are                      d.  to be botanical gardens

7.         Deciduous trees, for example, maples and oaks, _____ to survive through the winter.
            a.  which shed their leaves                   b.  shed their leaves
            c.  is shed their leaves                          d.  shedding their leaves 

8.         Many of the current international problems we are now facing _____ .
            a.  linguistic incompetencies
            b.  are the result of misunderstandings.
            c.  are because of not understandings themselves
            d.  lack of the intelligent capabilities of understanding each other 

9.         Provided Barbara had enough money, _____ on the trip to Canada.
            a.  she would have gone                      b.  shall he gone
            c.  she went                                          d.  she would go  

10.       _____ , we will visit Marie in Berlin.
            a.  Despite the fact that we have enough time
            b.  Should we have enough time
            c.  Unless we have enough time
            d.  Because we do not have enough time 

 B. Error Identification
Direction:
Each sentence consists of four underlined words or phrases. You are to identify the one that
would not be accepted in standard written English.

11.       Wild plants were of considerable important to early settlers, and many are still used medicinally and as foods.
                a.                            b.                 c.                                                                            d.

12.       In much of Alaska, the growing season is such short that crops cannot be raised.
                  a.                                b.                          c.                    d.

13.       Lightning is a rush of electrical current from a cloud to the ground or form one cloud to other.
                  a.                               b.            c.                                                                                   d.

14.       The most important period of physical growth in humans occurred during their first two years.
                              a.                                             b.                             c.                   d.

15.       Computers are often used to control, adjustment, and correct complex industrial operations.
                                            a.                                 b.                   c.                        d.

16.       A barometer is a device it is used to measure atmospheric pressure.
                                    a.             b.                   c.                              d.

17.       Despite most mushrooms are edible, some species cause serious poisoning.
                 a.                                           b.                             c.                      d.

18.       Because there are less members present tonight than there were last night, we must wait until
                                            a.                                          b.              c.
            the next meeting to vote.
                                           d.

19.       Janet, Jim’s girlfriend, is finally used to cook on an electric stove after having a gas one for so long.
                                                                              a.                                         b.                     c.         d.

20.       The need for a well – rounded  education was an idea espoused by the Greeks in time of Socrates.
                             a.                           b.                                          c.                                  d.

 Part II : Vocabulary

 A.  Synonym
Direction:
Choose the alternative, which has the closest meaning of the underlined word.

21.       Mr. Smith’s sole objective is to make his firm a Fortune 500 company.
            a.  only                                    b.  principal
            c.  important                            d.  immediate  

22.       The president of the company will resign at the end of the fiscal year.
            a.  quit                                     b.  relocate
            c.  reserve                                d.  get a raise 

23.       The old utilities building was demolished and a new high-rise took its place.
            a.  renovated                            b.  razed
            c.  remodeled                           d.  reconciled 

24.       Joyce is loved by all her friends because she is very congenial.
            a.  pleasant                               b.  wealthy
            c.  courageous                         d.  sensitive 

25.       Victoria Holt and William Shakespeare are prolific writers.
            a.  productive                           b.  famous
            c.  esteemed                             d.  celebrated 

26.       The tornado caused irreparable damage to the Florida citrus crop.
            a.  irresolute                             b.  irresponsible
            c.  irrecoverable                       d.  irregular 

27.       The discontented students retaliated by boycotting the school cafeteria
            a.  rewarded                             b.  vindicated
            c.  took revenge                       d.  fluctuated 

28.       The spy used a fictitious name while dealing with the enemy.
            a.  funny                                  b.  false
            c.  real                                      d.  foreign 

29.       Frank condoned his brother’s actions because he knew he meant well.
            a.  overlooked                          b.  praised
            c.  condemned                         d.  satisfied 

30.       The director’s spacious new office overlooked the city.
            a.  quiet                                    b.  colorful
            c.  roomy                                 d.  comfortable 

 B. Cloze I

Direction: Read the following passage to complete the blanks by choosing the words from a, b, c, or d.

                Forestry Department officials have asked the police to __31__ over 13,000 illegal logs in
 Ban Tak district and take legal action against the owner of the timber and other __32__ officials.
                Forestry Department chief Sathit Sawinthorn made the request after members of the
 House Local Administration Committee requested __33__ into the case and experts from
 the Agriculture Ministry found most of the logs were __34__ felled.

            According to the complaint, Kamol Kaewket was authorized by Sahawanakij Company
 last December to have the __35__ delivered from Mae Sariang district of Mae Hong Son to Ban
 Tak district under some Mae Sariang forestry officials’ __36__ which were believed to be fake.

            Those involved face charges of having logs in their possession without permission and
 using __37__ log delivery permits. The officials face a malfeasance __38__ .

            After the bribery scandal of deputy Forestry Department chief Prawat Thanadkha had
 been linked to massive illegal logging in the park and __39__, The department was accused of
 being involved in the __40__ operation.

31.       a.  nationalize                          b.  seize
            c.  release                                 d.  provide

32.       a.  honest                                 b.  arrogant
            c.  involved                              d.  declined

33.       a.  investigations                      b.  interview
            c.  compensation                      d.  jargon 

34.       a.  smartly                                b.  foolishly
            c.  fast                                      d.  illegally 

35.       a.  company                             b.  logs
            c.  officials                               d.  forest  

36.       a.  permits                                b.  resentment
            c.  ignorance                            d.  attention 

37.       a.  approved                             b.  authentic
            c.  fake                                     d.  important 

38.       a.  sentence                              b.  charge
            c.  admiration                           d.  opportunity 

39.       a.  inhibition                            b.  sanctuary
            c.  unsafe place                        d.  mansion 

40.       a.  immaculate                         b.  legal
            c.  illicit                                    d.  delicate  

 Cloze II

Direction: Read the following passage to complete the blanks by choosing the words from a, b, c, or d.

            Lack of oxygen has been blamed for the mass death of fish in a canal outside Wat Lan
 Boon temple in Lat Krabang distric last week.

        Tests by the Fishery Department __41__ they did not die of poisoning as initially suspected,
 but because of __42__ oxygen level in the canal water making __43__ and feeding difficult.

        In all more the 100,000 dead fish were __44__ from the canal last Monday __45__
 environmental  concerns and fear among nearby residents who felt water in the canal was
 highly __46__, laden with toxins and chemicals.

        He said fish from the canal, even those caught near the temple, were __47__ for human
 __48__, explaining that the level of pesticides found in the dead fish was very low, too__49__
 to cause any lasting harm, though it could pose problems if allowed to __50__ in the body over
 a long period of time.

41.       a.  hesitated                              b.  revealed
            c.  pretended                            d.  deceived

42.       a.  hidden                                 b.  abundant
            c.  depleted                              d.  existing 

43.       a.  respiration                           b.  antibody
            c.  circulation                           d.  vision 

44.       a.  slaughtered                         b.  removed
            c.  prayed                                 d.  caught  

45.       a.  restoring                              b.  frightening
            c.  relieving                              d.  sparking

46.       a.  merged                                b.  recommended
            c.  accessed                              d.  contaminated

47.       a.  fit                                        b.  dangerous
            c.  tasteful                                d.  prohibited 

48.       a.  reprimand                           b.  consumption
            c.  occupation                          d.  digestion           

49.       a.  insignificant                        b.  important
            c.  certain                                 d.  naïve 

50.       a. befit                                      b.  obstruct
            c.  accumulate                          d.  suck

 เฉลยเเนวข้อสอบภาษาอังกฤษกรมศุลฯ 50 ข้อ

   1) a.   2) d.   3) a.   4)  c.   5) d.   6) a.   7) b.   8) b.  9) d.  10) b. 

 11) c.  12) c.  13) d.  14) c.  15)  b.  16)  b.  17)  a.  18)  a.  19)  a.  20)  d.

 21) a.  22) a.  23) b.  24) a.  25) a.  26) c.  27) c.  28) b.  29) a.  30) c.

 31) b.  32) c.  33) a.  34) d.  35) b.  36) a.  37) c.  38) b.  39) b.  40) c.

 41) b.  42) c.  43) a.  44) b.  45) d  46) d  47) a.  48) b.  49) a.  50) c.   

Part III : Reading Comprehension

Direction: Read the following passage to answer the questions by choosing from a, b, c, d.

Passage I

            A vaccine against E. coli, the deadly food poisoning bacteria that forced the recall last year of millions of kilograms of US beef, has been tested successfully on a small group of volunteers, researchers said on Monday.

            Scientists at the US National Institute of Child Health and Human Development and the Carolinas Medical Center in Charlotte, North Carolina, report that a preliminary study using 87 volunteers showed that the vaccine causes an immune reaction that could protect against infection by E. coli 01570. “This is still very early in the research,” said Dr. Dwayne Alexander, director of the institute on child health and human and human development, one of the US national Institutes of Health. “This is the first human study of this proposed vaccine.”

            He said the important finding is that the vaccine produced a level on antibody in the volunteers that could kill E. coli 0157 in the test tube. “We don’t know yet if it will kill the bacteria in the body,” he said.

            Dr. Alexander said the next step is tests to determine if the vaccine will prevent E. coli infection in cattle, which are thought to be the most common source of the infection.

            E. coli 0157 is a deadly, new strain of bacteria that can contaminate beef, fruit juice and other food, causing severe food poisoning symptoms, including bloody diarrhea and damaged kidneys. People can also become infected by swimming in lakes or rivers contaminated with the organism.

            E. coli is formally known as Escherichia coli, named for Theodor Escherich, a German bacteriologist who first isolated it 111 years ago. A benign form of the organism lives in the human gut where it is essential for digestion.

            Researchers believe that some genes of a dangerous virus, called shigella, were transferred into E. coli during a shigella epidemic in Central America in the 1970s. This transformed one strain of a usually harmless germ into a pathogen that does not respond well to antibiotics and can cause severe food poisoning.

 

51.  This story is mainly about

a.  the discovery of what causes a new and deadly illness.
b.  the creation of a successful vaccine which protects people against a dangerous infection.
c.  an important step in the creation of a successful vaccine which might some day protect people against a dangerous infection.
d.  an explanation of how vaccines are made and tested.
 

52.  In paragraph two, why did the writer call the research “a preliminary study”?

a.  because it was successful
b.  because it used volunteers
c.  because it has been going on for a very long time
d.  because there is still much more research to be done

 

53.  In what way was the vaccine considered a success?

a.  It protected the volunteers against an infection from E. coli.
b.  It was able to kill E. coli bacteria without harming the volunteers.
c.  It enabled the volunteers to produce effective antibodies against E. coli.
d.  It stopped the volunteers from suffering the effects of an E. coli infection.

 

54.  Researcher suspect that E. coli 0157 was the result of

a.  a bacteria changing itself into a virus
b.  a bacteria getting some genetic material from a virus
c.  a virus which became a bacteria.
d.  a person eating a piece of infected meat

 

55.  It is clear from the story that something which contaminates something else

a.  does not have any effect on it at all
b.  is most likely to benefit it in some way
c.  helps protect it form a dangerous infection
d.  makes it impure or unclean in some way

 

56.  Which one of these is a pathogen (see paragraph 7)?

a.  an antibiotic                   
b.  an antibody
c.  a fruit juice
d.  a flu virus

 

Passage II

            One of the most successful commercial products ever launched is said to have come about as the result of a mistake. In 1896, Jacob’s Pharmacy in Atlanta, Georgia, was selling a nerve tonic known as ‘French Wine Cola-Ideal Nerve Tonic’. By accidentally adding fizzy water instead of still water to the recipe, a pharmacist called John S. Pemberton invented what has today become the most popular soft drink in the world: Coca-Cola. Along with its closest rival-Pepsi which appeared on the market three years later, Coke has enjoyed phenomenal success worldwide, particularly in the past fifty years. Indeed, old Coke bottles and ‘limited edition’ cans can often fetch considerable sums form collectors, and there are even stores which deal exclusively in Coke products and memorabilia.

            What could possibly account for the amazing success of Coca-Cola? How has this combination of carbonated water, sugar, acid and flavorings come to symbolize the American way of life for most of the world? After all, even the manufacturers could hardly describe Coke as a healthy product since it contains relatively high amounts of sugar (admittedly) not the case with Diet Coke which contains artificial sweeteners instead of sugar) and phosphoric acid, both of which are known to damage teeth.

            One explanation may be found in the name. The original recipe included a flavoring from the coca plant and probably included small amounts of cocaine (an addictive substance), but since the early part of this century all traces of cocaine have been removed. However, Coke (like all cola drinks) also includes a flavoring from the cola tree; cola extract contains caffeine, which is a stimulant, and  the Coca-Cola company adds extra caffeine for good measure. While caffeine is not thought to be an addictive substance in itself, there is considerable evidence that over a period of time the consumption of caffeine has to be increased in order for its stimulating effect to be maintained, and so sales of Coke perhaps benefit as a result.

 

57.  In paragraph 1, the writer points out that

a.  Coke is so popular that some shops sell noting else
b.  only certain people are allowed to enter the most popular Coke stores
c.  some stores can successfully sell Coke at higher prices
d.  Coke is so popular that some shops only sell goods with the Coke label

 

58.  The writer uses ‘for good measure’ in paragraph 3 to emphasize the fact that

a.  there is a lot of caffeine in Coke
b.  the amount of caffeine in Coke is carefully measured
c.  the extra caffeine improves the taste of Coke
d.  the extra caffeine balances the amount found naturally in the cola extract
 

59.  ‘Coke has enjoyed phenomenal success’ paragraph 1 suggests the writer

a.  thinks that the success of Coke is very strange
b.  believes that the success of Coke is very strange
c.  rater disapproves of the success of Coke
d.  considers the success of Coke to be undeserved

 

60.  ‘both of which’ in paragraph 2 refer to:

a.  phosphoric and acid
b.  sugar and artificial sweetener
c.  sugar and phosphoric acid
d.  artificial sweetener and phosphoric acid

 

61.  In paragraph 1, ‘cans can often fetch considerable sums’ means the same as:

a.  Coke is quite expensive in some parts of the world
b.  collectors consider carefully how much they are paying for a can of Coke
c.  some collectors will only drink Coke in exclusive stores
d.  certain Coke cans are worth a lot of money as collectable items

 

62.  Which of the following is closest in meaning to ‘memorabilia’ in paragraph 1:

a.  clothing
b.  souvenirs
c.  containers
d.  packages

 

63.  Which of the following statements about the passage is true:

a.  Cocaine and caffeine are addictive substances
b.  Al least one of the ingredients of Coke is addictive
c.  The stimulating effect of caffeine is reduced over time unless consumption of it is increaded
d.  The Coca-Cola company has gradually increased the amount of caffeine it puts in Coke

 

Passage III

            It seems the art of survival-or continual positive projection-in the world of pop music these days, depends very much on change. If artists fail to recreate their persona-chameleon-like, over and over again-they risk facing accusations of dullness; that they are not fashionable.

            This phenomenon is especially prevalent in the female ranks. It is not sufficient for an artist to be beautiful and sexy. These characteristics too mush be changed often, and remodeled to avid being bogged down by stereotype.

            Two examples of the rock ‘n’ roll art of move and change are Cher and Madonna, the latter a brilliant illustration of the trend. Her latest disc, ‘Something to Remember’, showcases her hit ballads and how she has so effectively been able to stay at the top without diminishing credibility in her particular field.

            This collection demonstrates how she has toned down her dominatrix image at relevant times to give contrast and definition to her career. But it offers more than simply a study in rock fashion history. There is also a solid assortment of quality music.

            However, Cher’s latest package, ‘It’s a Man’s World’, cannot be reviewed in a lofty vein. In her past-the most memorable moment for this reviewer being her visit to a US warship amid cheering sailors for ‘If I Could Turn Back Time’-she has competed admirably. And she has demonstrated the classic features of the change syndrome. But this is a tired and dull Cher, perhaps attempting to tone down her sexy, boy-crazy, rollicking image in this session but failing.

 

64.  This article is primarily

a.  a review of Madonna’s new record
b.  a review of Cher’s new record
c.  an analysis of Madonna’s success in Hollywood
d.  a review of Madonna’s career


65.  The main point of paragraph 1 is to tell the reader that artists need to

a.  keep an image that the public knows and loves
b.  recreate themselves to survive
c.  avoid being dull at all costs
d.  sty sexy to survive
 

66.  How would you describe the writer’s attitude towards Madonna:

a.  basically critical
b.  negative
c.  generally favorable
d.  uncritically admiring
 

67.  In paragraph 3 the main point is to:

a.  compare Cher’s and Madonna’s work
b.  describe some stories from Madonna’s past
c.  introduce Madonna’s new record
d.  detail the contents of the new record
 

68.  How would you describe the writer’s attitude towards Cher:

a.  enthusiastic
b.  negative
c.  favorable
d.  uncritically admiring
 

69.  In paragraph 2 ‘This phenomenon’ refers to:

a.  the recreation of persona
b.  the art of survival
c.  accusations of dullness
d.  prevalence in the female ranks
 

70.  In paragraph 2, ‘bogged down’ could be replaced by which of the following?

a.  enhanced
b.  improved
c.  restricted
d.  engrossed

 

Passage IV

            Job seekers have to make a careful assessment of their own abilities. One area of assessment should be of their academic qualifications, which would include special skills within their subject area. Graduates should also consider their own personal values and attitudes, or the relative importance to themselves of such matters as money, security, leadership and caring for others. An honest assessment of personal interests and abilities such as creative or scientific skills, or skills acquired from work experience, should also be given careful thought.

            The second stage is to study the opportunities available for employment and to think about how the general employment situation is likely to develop in the future. To do this, graduates can study job vacancies and information in newspapers or they can visit a careers office, write to possible employers for information or contact friends or relatives who may already be involved in a particular profession. After studying all the various options, they should be in a position to make informed comparisons between various careers.

            Good personal presentation is essential in the search for a good career. Job application forms and letters should, of course, be filled in carefully and correctly, without grammar or spelling errors. When graduates are asked to attend for interview, employer. Dressing suitably and arriving for the interview on time are also obviously important. Interviewees should try to give positive and helpful answers and should not be afraid to ask questions about anything they are unsure about. This is much better than pretending to understand a question and giving an unsuitable answer.
 

71.  In paragraph 1, ‘their’ refers to:

a.  job seekers
b.  abilities
c.  academic qualifications
d.  special skills
 

72.  ‘relatives’ in paragraph 2 could best be replaced by:

a.  family
b.  friends
c.  acquaintances
d.  spouses
 

73.  In paragraph 3, the writer seems to suggest that:

a.  interviewees should ask a question if they can’t think of an answer
b.  pretending to understand a question in better than giving an unsuitable answer
c.  it is better for interviewees to be honest than to pretend to understand
d.  it is not a good idea for interviewees to be completely honest in their answers
 

74.  Which of the following does ‘This’ in paragraph 3 refer to?

a.  not being afraid to be unsure
b.  giving positive and helpful answers to the questions
c.  being prepared to ask questions about things they don’t understand
d.  being unsure about the questions
 

75.  According to paragraph 2, graduates should:

a.  find a good position and then compare with other careers
b.  ask friends or relatives to secure then a good job
c.  get information about a number of careers before making comparisons
d. find out as much as possible and inform employers of the comparisons they want
 

76.  According to paragraph 1, job seekers should

a.  aim to give a balanced account of what the employer needs.
b.  divide the time equally between listening to the interviewer and speaking
c.  discuss their own abilities in relation to what the employer is looking for
d.  attempt to show the employer have balanced abilities
 

77.  In paragraph 1, the writer implies graduates should

a.  only consider careers which are suited to them as people
b.  include information about personal attitudes and values in their job applications
c.  consider how lucky they are to be able to find careers that provide such things
d.  consider the values of their parents and families as well as their own wishes


 

  Passage V

            There is no doubt China will burn more coal, exerting a major influence on global warming. In a paper presented to the Regional Conference on Environmental Challenges for Asian Pacific Energy Systems in the 1990s in Kuala Lumpur last year, Mr. Shen Longhai and Mr. Liu Lujun from China’s State Planning Commission explained energy consumption had increased by six percent each year over the last decade.

            China is the world’s third biggest energy consumer behind the US and the Confederation of Independent States, but it should be.


  Passage VI

            The romance with which Charles Dodgson surrounded young Alice Liddell resulted in the classic children’s tales ‘Alice in Wonderland’ and ‘Through the Looking Glass’, which appeared under his pen name, Lewis Carroll. Poet Robert Graves drew inspiration from a series of young and attractive muses who threatened or destroyed his marriages and confused his children.

            Graham Greene, at the age of 20, played Russian roulette after his first love, Gwendoline Howell, 30, wed her finance. The first edition volume of his first book, Bobbling April, bears the inscription in Greene’s own hand: “From Graham Greene to GHS, to whom the little that is good here belongs by right.”

            It seems that unfulfilled love produces excellent creative results. Would Ludwig van Beethoven have composed his greatest works if he had not been torn with longing for romantic fulfillment? Beethoven wrote in his personal diaries: “Only love, yes! Love alone can give you a happier life. O God grant me the grace to find her at last, the woman who will strengthen me in virtue and whom I can possess with a quiet conscience.”

            The composer may have been infatuated with a woman named Antonie Brentano, to whom his poem ‘Immortal Beloved’, discovered after his death in 1827, may have been addressed. ‘Be calm-love me-today-yesterday-what tearful longings for you-my life-my all-farewell. Oh continue to love me-never misjudge

            Composer Robert Schumann’s passionate devotion to his fiancée, Clara, and anguish that the marriage was opposed by her father Frienrich Wieck resulted, says author Basil Howitt, in some of his most stupendous work. “Intense and unfulfilled longing for his beloved drew some heavenly music from Schumann, “says Howitt, in his recently published book, ‘Love Lives of the Great Composer’. No less than four major works grew out of all his pain and anguish.” Howitt says: “My cumulative impression is that suffering and angst in love have produced more great art than has happiness.” Pointed out its per capita energy use was less than half the global average in 1987 and only eight percent of the US figure. Dr. Hills said some observers believed China would pursue its economic goals before making a serious effort on the environment.

            “Some people believe China will follow the Japanese model and that is you get dirty, you get rich and then you clean it up,” he said. “Japan got dirty and rich between 1950 and 1970 and cleaned up between 1970 and 1980 “If you accept the Japanese model and that kind of reasoning, it becomes a race against time. The question is can China really get rich enough quickly enough before the costs of cleaning up become so horrendous that it is impractical.”

78.  According to the passage :

a.  it is certain that China will burn more coal in the future
b.  it is likely that China will burn more coal in the future
c.  it is doubtful that China will burn more coal in the future
d.  it is possible that China will burn more coal in the future
 

79.  According to the passage the individual energy consumption of the Chinese:

a.  is slightly above the global average
b.  is about the global average
c.  is modest compared to world standards
d.  is about one fifth of the US average
 

80.  The Japanese experience is mentioned

a.  as a good example that the Chinese may follow
b.  as a bad example that the Chinese should not follow
c.  as an example that the Chinese may be able to follow
d.  as an example that the Chinese should be able to follow if they manage to expand their economy quickly enough
 

81.  The central thesis of this article is that

a.  fulfilled love is an uncreative phenomenon
b.  unfulfilled love is a great pain
c.  unfulfilled love produces creative results
d.  unfulfilled love produces infatuation
 

82.  Which of the following does the writer NOT use to make his case :

a.  example                              b.  quotation from another source
c.  anecdote                             d.  interview
 

83.  Which of the following artists is NOT definitely linked with a romantic partner?

a.  Charles Dodgson                b.  Graham Greene
c.  Ludwig van Beethoven      d.  Robert Schumann
 

84.  The writer uses another written source for a comment on which artist :

a.  Charles Dodgson                b.  Graham Greene
c.  Ludwig van Beethoven      d.  Robert Schumann
 

85.  The writer uses a direct quotation as evidence from which artist :

a.  Charles Dodgson                b.  Graham Greene
c.  Ludwig van Beethoven      d.  Robert Schumann
 

86.  How would you describe the writer’s attitude towards romantic love:

a.  cynical                                b.  critical
c.  neutral                                 d.  non of the above
 

87.  In paragraph 1 ‘drew inspiration from’ could be replaced by which of the following?

a.  was stimulated by               b.  was motivated by
c.  was influenced by               d.  was incensed by
 

88.  In paragraph 3, ‘it seems that’ is closest in meaning to which of the following:

a.  it is appropriate that            b.  it is probable that
c.  it is definite that                  d.  it is unlikely that
 

89.  The word ‘infatuated with’ in paragraph 4 is similar in meaning to which of the following:

a.  intimate with                       b.  influenced by
c.  obscured by                        d.  possessed by
 

90.  The words ‘cumulative impression’ in paragraph 6 mean:

a.  current conclusion              b.  overall feeling
c.  overall effect                       d.  tentative conclusion

 

  Passage VII

            Late on shady afternoons, young couples throng to the city’s parks, lakes and boulevards for ice-cream, coffee and courtship. This holiday they are freer and more wealthy than ever before. The rickety Chinese bicycles, nylon pyjamas and green army shirts of just two years ago are gone for the new urban elite.

            Mooching under the trees, they compare jeans, hair gel and Honda Dreams. But the differences are not merely cosmetic. They mark deep and stark changes in a youth once famed for romance and idealism. Take young Kiem, for example. At 22, like thousands of other young men from poor northern provinces, Kiem came to Hanoi to get any sort of work and get rich, wanting to end his family’s reliance on the paddy field forever.

            He followed his childhood sweetheart, Nguyet, to Hanoi. Smart and tall and with long eyelashes and hair to her waist, Nguyet swiftly hopped from job to job, working her way up among Hanoi’s emerging private retailers. As a laborer on hotel building sites, Kiem found he could not compete for her against the smooth-talking traders and entrepreneurs making thousands. “I met Nguyet one day and asked her straight: ‘What is going on?’ She told me straight: ‘You don’t even have a motorbike’,” Kiem said.

            “So I worked and slaved for a year. I finally took a loan as well and got a second-hand motorbike. The first thing I did was ride around to see her. She laughed in my face. My bike was old and slow and also had pedals. It made a lot of smoke, but was still a motorbike. Nguyet just walked away. “But as Kiem is finding, his tale of woe is not unique. This is a time of new realities and new goals for his generation. A recent survey carried out by sociologists for Vietnam’s state press revealed young northern Vietnamese put money before fidelity.

            Newspapers were quick to sound the alarm: only six percent of the students interviewed professed faith in “ideal” love. Twenty percent of young women said the earning potential of a partner was a major consideration, while 17 percent of students of both sexes said material factors were essential to the stability of a modern relationship. However, male students still valued cooking and home-making skills in potential spouses.

            Divorce and separation rates, thought to be about one in eight, are creeping up as women feel freer to dump a lazy husband. “Young women in the city now are taking control of the new situation,” said international relations student Lien, 24. “They have to be smart and know what they want to make the most of the opportunities.”

91.  Which of the following is the best title for this article:

a.  Rejected men take to their bikes
b.  Traditional values predominate in Hanoi
c.  Looking for love in an increasingly cold and materialistic climate
d.  Country girls out of control in the Big City
 

92.  According to the passage, what was the attitude of the press to the ‘recent survey’ (paragraph4)

a.  they reported it
b.  they criticized it
c.  they would not publish it
d.  they were not surprised by it

 

93.  In paragraph 2 differences are described as ‘not merely cosmetic’. This means they are:

a.  superficial                           b.  nothing very important
c.  fundamental                        d.  on the surface
 

94.  In paragraph 2, how would you describe the writer’s attitude towards the new way of thinking?

a.  critical of the new way of thinking
b.  pleased for the young people
c.  makes no comment about the new way of thinking
d.  implies regret about the new way of thinking
 

95.  In paragraph2 ‘differences’ refers to:

a.  changes in hairstyles
b.  changes in clothes
c.  changes over the last two years
d.  changes in motorbikes
 

96.  Which of these statements is true:

a.  the new generation of Vietnamese women are more idealistic than men
b.  the new generation of Vietnamese men have changed their opinions about the role of women
c.  the new generation of Vietnamese women are guided by their emotional life
d.  the new generation of Vietnamese women seem to be more interested in business than men
 

97.  Which of the following has the OPPOSITE meaning to ‘creeping up’ in paragraph 6 ?

a.  staying fairly stable                                     b.  increasing rapidly
c.  rising slowly                                               d.  moving cautiously
 

98.  In paragraph 4 ‘as well’ could be best replaced by which of the following?

a.  moreover                                                    b.  instead
c.  too                                                              d.  besides
 

99.  Which word has the OPPOSITE meaning to ‘essential’ in paragraph 5 :

a.  incidental                                                    b.  fundamental
c.  useful                                                          d.  necessary
 

100.  The would ‘unique’ in paragraph 4 is similar in meaning to which of the following :

a.  frequent                                                      b.  unusual
c.  very common                                              d.  often seen

เฉลยเเนวข้อสอบภาษาอังกฤษกรมศุลฯ 51 - 100 ข้อ
 

51. c 61. d 71. a 81. c 91. c
52. d 62. b 72. a 82. d 92. d
53. c 63. c 73. c 83. c 93. c
54. b 64. a 74. c 84. d 94. d
55. d 65. b 75. c 85. b 95.. c
56. d 66. c 76. c 86. c 96. d
57. d 67. c 77. a 87. c 97. b
58. a 68. b 78. a 88. b 98. c
59. b 69. a 79. c 89. d 99. a
60. c 70. c 80. c 90. b 100. b

 

 

1.  ในปัจจุบัน สหภาพยุโรป (EU) มีความสำคัญต่อเศรษฐกิจของไทยในด้านใดมากที่สุด

ก  รายได้จากนักท่องเที่ยว                
ข  แหล่งเงินทุกและเทคโนโลยีของไทย
ค  ตลาดส่งออกของสินค้าไทย                        
ง  ตลาดแรงงานของคนไทย


2.  การแลกเปลี่ยนสินค้าและบริการต่างๆ ผ่านเขตแดนของชาติ คือความหมายของข้อใด

ก  การนำเข้าสินค้า                                            
ข  การส่งออกสินค้า
ค  การแลกเปลี่ยนสินค้า                                   
ง  การค้าระหว่างประเทศ
 


3.  เมื่อมีการค้าระหว่างประเทศ ประเทศกำลังพัฒนาส่วนใหญ่จะได้รับประโยชน์ใด ข้อใดมากที่สุด

ก  การพัฒนาคุณภาพของสินค้า                     
ข  ดุลการค้าและดุลการชำระเงินเกินดุล
ค  ได้รับสิทธิพิเศษในภาษีศุลกากรจากสินค้าที่ส่งออก
ง  ลดต้นทุนและภาระการผลิตสินค้าที่ไม่ถนัด


4.  ประเทศไทยใช้ระบบอัตราแลกเปลี่ยนแบบใด

ก  Floating Exchange Rate
ข  Fixed Exchange Rate system
ค  Gold Exchange Standard
ง  Official Exchange Rate


5.  Freight Prepaid  คืออะไร

ก  ผู้ขายเป็นผู้ชำระค่าระวางเรือ
ข  ผู้ขายและผู้ซื้อเป็นผู้ชำระค่าระวางเรือคนละครึ่ง
ค  ผู้ซื้อเป็นผู้ชำระค่าระวางเรือ
ง  ผู้ขายและผู้ซื้อร่วมกันชำระค่าระวางเรือ

 

6.  ประเทศสมาชิกในกลุ่มเขตการค้าเสรีอเมริกาเหนือ (NAFTA) ประกอบด้วยประเทศสมาชิก 3 ประเทศคือ

ก  เม็กซิโก  สหรัฐ  แคนาคา
ข   แคนนาดา  เยอรมัน  สวิตเซอร์แลนด์
ค  เม็กซิโก  เยอรมัน  แคนนาดา                                    
ง  บราซิล  เยอรมัน  แคนนาดา
 

7.  ศุลกสถาน  หมายถึงสถานที่ใด

ก  โรงภาษี                                                                           
ข  ที่ทำการศุลกากร
ค  กระทรวงพาณิชย์                                                          
ง  ถูกทั้งข้อ ก. และ ข.

 

8.  แบบ JDA (Joint Development Area) ใบขนสินค้าสำหรับพื้นที่พัฒนาร่วมไทยมาเลเซียใช้ในกรณีใด

ก  การนำเข้าสินค้าในเขตพื้นที่พัฒนาร่วมไทย-มาเลเซีย
ข  การส่งออกสินค้าในเขตพื้นที่พัฒนาร่วมไทย-มาเลเซีย
ค  การนำเข้าและส่งออกสินค้าในเขตพื้นที่พัฒนาร่วมไทย-มาเลเซีย
ง  ไม่มีข้อใดถูก

 

9.  แบบ A.T.A. Carnet ใบขนสินค้าสำหรับนำของเข้าหรือส่งของออกชั่วคราวใช้ในกรณีใด

ก  การนำเข้าหรือส่งออกสินค้าทุกประเภทต่างๆ ตามที่ระบุในอนุสัญญา
ข  การนำเข้าหรือส่งออกสินค้าชั่วคราวประเภทต่างๆ ตามที่ระบุในอนุสัญญา
ค  การนำเข้าหรือส่งออกสินค้าทุกประเภทต่างๆ
ง  การนำเข้าหรือส่งออกสินค้าชั่วคราวประเภทต่างๆ


10.  หน่วยงานใดที่ทำหน้าที่จัดทำขอสัญญามาตรฐานอินโคเทอม

ก  หอการค้านานาชาติ                                                      
ข  องค์การค้าโลก
ค  โอเปก                                                                              
ง  เอเปก

 

11.  พ.ร.บ.ศุลกากร 2469 มีผลบังคับใช้เมื่อใด

ก.  นับแต่วันประกาศในราชกิจจานุเบกษาเป็นต้นไป
ข.  พ้นกำหนด 60 วัน นับแต่ประกาศในราชกิจจานุเบกษา
ค.  พ้นวันประกาศในราชกิจจานุเบกษาไปแล้ว 3 เดือน
ง.  ไม่มีข้อถูก

 

12.  ตาม พ.ร.บ.ศุลกากร 2469 “ที่ใด ๆ นอกจากพระราชอาณาจักรสยาม” หมายถึงข้อใด

ก.  ภาคต่างประเทศ                                           
ข.  เมืองต่างประเทศ
ค.  ท่าต่างประเทศ                                             
ง.  ถูกทุกข้อ

 

13.  ข้อใดถูกต้อง

ก.  “นายเรือ” หมายความว่า บุคคลใดๆ ซึ่งเป็นผู้บังคับบัญชา หรือควบคุมเรือ
ข.  “เรือกำปั่น” หมายความว่า เรือ ให้รวมทั่งสิ่งใดๆ ที่ได้ทำขึ้นหรือใช้ในการนำส่งคนหรือทรัพย์สินโดยทางน้ำ
ค.  “ค่าภาษี” หมายความว่า ค่าภาษี ค่าธรรมเนียม หรือค่าภาระติดพันในทางศุลกากรหรืออากรชั้นใน
ง.  ถูกทุกข้อ
 

14.  ใครเป็นประธาน “คณะกรรมการวินิจฉัยอากรศุลกากร”

ก.  ปลัดกระทรวงการคลัง                
ข.  ปลัดกระทรวงพาณิชย์
ค.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง            
ง.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงพาณิชย์
 

15.  “คณะกรรมการวินิจฉัยอากรศุลกากร” มีผู้ทรงคุณวุฒิจำนวนกี่คน

ก.            2 คน                                                     
ข.            3 คน
ค.            7 คน                                                     
ง.            5 คน
 

16.  กรรมการ “คณะกรรมการวินิจฉัยอากรศุลกากร” ที่รัฐมนตรีแต่งตั้งมีวาระกี่ปี

ก.           5 ปี                                                        
ข.            4 ปี
ค.            3 ปี                                                        
ง.            1 ปี
 

17.  องค์ประชุมของ “คณะกรรมการวินิจฉัยอากรศุลกากร” มีจำนวนเท่าใด

ก.            1 ใน 3                                                  
ข.            ไม่น้อยกว่ากึ่งหนึ่ง
ค.            เสียงข้างมาก                                       
ง. 
           ไม่มีข้อถูก
 

18.  การชั่งของ  การสอบ  การตีราคาของ  เพื่อประเมินภาษี ให้เป็นอำนาจหน้าที่ของผู้ใดเป็นคนทำ

ก.  พนักงานเจ้าหน้าที่ในกรมศุลกากร
ข.  คนกลางหรือบุคคลที่สาม
ค.  ถูกทั้ง  ก  และ ข
ง.  ผิดทุกข้อ
 

19.  ข้อใดกล่าวถูกต้องที่สุด ในกรณีที่พนักงานเจ้าหน้าที่ของกรมศุลกากร จะตรวจตราหีบห่อ สิ่งของ

ก.  พนักงานศุลกากรเมื่อเปิดหีบห่อแล้วต้องตรวจทันทีที่เปิดหีบห่อสินค้า
ข.  การเอาตัวอย่างสินค้าไปตรวจสอบ ศุลกากรต้องเสียค่าชำรุดครึ่งราคาของสินค้าที่นำไปตรวจสอบ
ค.  พนักงานจงเลือกเอาส่วนใดส่วนหนึ่งไม่ตรวจก็ได้
ง.  ถูกทุกข้อ
 

20.  พนักงานศุลกากร มีอำนาจขึ้นไปบนเรือลำใด ๆ  ข้อใดถูกต้อง

ก.  เมื่อเรืออยู่ในพระราชอาณาเขต
ข.  ผู้ใดถอน ทำลาย เครื่องหมายที่เจ้าหน้าที่ศุลกากรประทับตราไว้บนเรือมีความผิด
ค.  พนักงานศุลกากรสามารถอยู่ในเรื่อได้ตลอดเวลาขณะทำการขนสินค้าขึ้นลง
ง.  ถูกทุกข้อ
 

21.  พ.ร.บ. การตอบโต้การทุ่มตลาดและการอุดหนุนซึ่งสินค้าจากต่างประเทศ พ.ศ.2542 มีผลบังคับใช้เมื่อใด

ก.  เมื่อพ้นกำหนด 30 วัน / นับแต่ประกาศในราชกิจจานุเบกษา
ข.  เมื่อพ้นกำหนด 60 วัน / นับแต่ประกาศในราชกิจจานุเบกษา
ค.  เมื่อพ้นกำหนด 120 วัน / นับแต่ประกาศในราชกิจจานุเบกษา               
ง.  เมื่อพ้นกำหนด 90 วัน / นับแต่ประกาศในราชกิจจานุเบกษา
 

22.  “สินค้าชนิดเดียวกัน”  หมายความว่า

ก.  สินค้าที่มีคุณสมบัติเหมือนกันทุกประการกับสินค้าที่ถูกพิจารณา               
ข.  ถูกเฉพาะข้อ ก และ ค               
ค.  สินค้าที่คล้ายคลึงกันอย่างมากกับสินค้าดังกล่าว               
ง.  ไม่มีข้อถูก
 

23.  “ส่วนเหลื่อมการทุ่มตลาด”  หมายความว่า

ก.  ส่วนที่ราคาส่งออกจากต่างประเทศต่ำกว่ามูลค่าปกติ               
ข.  ส่วนที่ราคานำเข้าจากต่างประเทศต่ำกว่ามูลค่าปกติ               
ค.  ส่วนที่ราคาส่งออกจากต่างประเทศสูงกว่ามูลค่าปกติ               
ง.  ถูกทุกข้อ

 

24.  มาตรการในการตอบโต้การทุ่มตลาด  ให้คำนึงถึงเรื่องใดเป็นสำคัญ

ก.  ประโยชน์สาธารณะ                                   
ข.  ผู้บริโภค
ค.  ประโยชน์ของอุตสาหกรรมภายใน         
ง.  ถูกทุกข้อ
 


25.  การยื่นคำขอเพื่อให้คณะกรรมการดำเนินการพิจารณาตอบโต้การทุ่มตลาด หรือพิจารณาตอบโต้การอุดหนุน
ผู้นำเข้า หรือผู้ส่งออกจากต่างประเทศ จะต้องยื่นคำขอภายในกำหนดเวลาใด

ก.  ภายใน  15  วัน  /  นับแต่คณะกรรมการมีมาตรชั่วคราว
ข.  ภายใน  1  เดือน / นับแต่คณะกรรมการมีมาตรชั่วคราว
ค.  ภายใน  60 วัน / นับแต่คณะกรรมการมีมาตรชั่วคราว
ง.  ไม่เกิน  1  ปี / นับแต่คณะกรรมการมีมาตรชั่วคราว
 

26.  ข้อใดกล่าวถูกต้อง

ก.  การทุ่มตลาด ได้แก่ การส่งสินค้าเข้ามาในประเทศไทยเพื่อประโยชน์ในทางพาณิชย์  โดยมีราคาส่งออก
ที่ต่ำกว่ามูลปกติของสินค้าชนิดเดียวกัน

ข.  การคำนวณหาราคาส่งออก  ให้หักค่าใช้จ่ายและค่าภาระต่าง ๆ ตลอดจนภาษีอากร และกำไร ที่ได้รับอัน
เกิดขึ้นระหว่างการนำเข้า และการจำหน่ายต่อไปออกด้วย

ค.  ในกรณีที่ไม่ปรากฏราคาส่งออก หรือราคาส่งออกนั้นไม่น่าเชื่อถือ เนื่องจากมีการร่วมมือกันหรือโดยให้
มีการชดเชยประโยชน์กันระหว่างผู้ที่เกี่ยวข้อง ให้คำนวณหาราคาส่งออกจากราคาสินค้านั้นที่ได้จำหน่าย

ต่อไปทอดแรกยังผู้ซื้ออิสระ

ง.  ถูกทุกข้อ
 
 

27.  ในกรณีที่ระบบเศรษฐกิจของประเทศผู้ส่งออกไม่ใช่กลไกตลาด การหามูลค่าปกติให้พิจารณาเทียบเคียง
ข้อมูลราคาจากแหล่งใด

ก.  พิจารณาจากราคาสินค้าที่ประเทศไทย ผลิตสินค้าชนิดนั้นเทียบเคียง
ข.  เทียบเคียงตามราคาซื้อขายสินค้าชนิดนั้นในตลาดโลกเป็นหลัก
ค.  ประเทศที่สามที่มีระบบเศรษฐกิจที่ใช้กลไกตลาดเหมาะสมกับการเปรียบเทียบ
ง.  ถูกทุกข้อ
 

28.  ในกรณีที่เป็นการนำสินค้าเข้ามาประเทศไทยโดยการส่งออกจากประเทศอื่น ซึ่งมิใช่ประเทศแหล่ง
กำเนิดสินค้า ให้ใช้ข้อมูลราคาในแหล่งใด เป็นเกณฑ์ในการหามูลค่าปกติ

ก.  ประเทศผู้ส่งออก                                         
ข.  ประเทศที่สาม
ค.  ประเทศไทย                                                  
ง.  ถูกทุกข้อ
 

29.  ข้อใดกล่าวถูกต้องเกี่ยวกับวิธีการหาส่วนเหลื่อมการทุ่มตลาดต่อหน่วย

ก.  เปรียบเทียบระหว่างมูลค่าปกติกับราคาส่งออกของธุรกรรมแต่ละรายโดยเฉลี่ย

ข.  ในกรณีที่ราคาส่งออกมายังตลาดภายในประเทศมีความแตกต่างกัน ในสาระสำคัญระหว่างผู้ซื้อ
ต่างคนกันให้เปรียบเทียบระหว่างมูลค่าปกติ ตั๋วเฉลี่ยต่อน้ำหนักกับราคาส่งออกของธุรกรรมแต่ละรายโดยเฉลี่ย

ค.  ในกรณีที่ราคาส่งออก มายังตลาดภายในประเทศ มีความแตกต่างกัน ในสาระสำคัญระหว่างภูมิภาคที่ส่งออกหรือ
ระยะเวลาที่ส่งออก ให้เปรียบเทียบระหว่างมูลปกติตั๋วเฉลี่ยต่อน้ำหนักกับราคาส่งออกของธุรกรรมแต่ละรายโดยเฉลี่ย

ง.  ถูกทุกข้อ
 
 

30.  ตาม พ.ร.บ. การตอบโต้การทุ่มตลาดและการอุดหนุนซึ่งสินค้าจากต่างประเทศ พ.ศ.2542
       “ความเสียหาย” หมายความว่า

ก.  ความเสียหายอย่างสำคัญที่อาจเกิดแก่อุตสาหกรรมภายใน
ข.  อุปสรรคล่าช้าอย่างสำคัญต่อการก่อตั้ง หรือการพัฒนาอุตสาหกรรมภายใน
ค.  ความเสียหายอย่างสำคัญที่เกิดแก่อุตสาหกรรมภายใน
ง.  ถูกทุกข้อ
 

31.  พ.ร.บ. การส่งออกไปนอกและการนำเข้ามาในราชอาณาจักรซึ่งสินค้า พ.ศ.2522 แก้ไขเพิ่มเติม

        “ส่งออก”  หมายถึงว่า

ก.  นำหรือส่งออกไปนอกราชอาณาจักรซึ่งสินค้า
ข.  ส่งออกสินค้าไปนอกราชอาณาจักรซึ่งสินค้า
ค.  นำออกไปนอกราชอาณาจักรซึ่งสินค้า
ง.  ไม่มีข้อถูก
 

32.  “คณะกรรมการการค้าต่างประเทศ”  เรียกโดยย่อว่า

ก.  ก.ต.ค.                                                            
ข.  ก.คต.
ค.  กคต.                                                               
ง.  กต.
 

33.  ใครเป็นประธาน  “คณะกรรมการการค้าต่างประเทศ”

ก.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงพาณิชย์
ข.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง
ค.  อธิบดีกรมเศรษฐกิจระหว่างประเทศ
ง.  ปลัดกระทรวงพาณิชย์
 


34.  ใครเป็นกรรมการและเลขานุการ คณะกรรมการการค้าต่างประเทศ

ก.  อธิบดีกรมการค้าต่างประเทศ                                    
ข.  อธิบดีกรมศุลกากร
ค.  อธิบดีกรมบัญชีกลาง                                                  
ง.  ไม่มีข้อถูก
 

35.  ข้อใดเป็นอำนาจหน้าที่ของคณะกรรมการค้าต่างประเทศ

ก.  ให้คำแนะนำหรือคำปรึกษาแก่รัฐมนตรี
ข.  ศึกษาวิจัย เกี่ยวกับการค้าระหว่างประเทศ
ค.  วางข้อบังคับ หรือระเบียบ เกี่ยวกับการบริหารของกคต.โดยอนุมัติของรัฐมนตรีว่าการกระทรวงพาณิชย์
ง.  ถูกทุกข้อ
 

36.  องค์ประชุมของ “อคต.” ต้องมีจำนวนเท่าใด

ก.  1 ใน 3 / ของจำนวนกรรมการทั้งหมด
ข.  3 ใน 4 / ของจำนวนกรรมการทั้งหมด
ค. ไม่น้อยกว่ากึ่งหนึ่ง / ของจำนวนกรรมการทั้งหมด
ง.  ไม่มีข้อถูก
 

37.  ในการวินิจฉัยชี้ขาดของที่ประชุม อคต. ใช้เสียงตามข้อใด

ก.  ไม่น้อยกว่า 3 ใน 4                                                      
ข.  เสียงข้างมาก
ค.  ไม่น้อยกว่า 1 ใน 3                                                      
ง.  ไม่มีข้อถูก
 

38.  กองทุนส่งเสริมการค้าระหว่างประเทศ เป็นกองทุนที่จัดตั้งขึ้นในกระทรวงใด

ก.  กระทรวงการต่างประเทศ
ข.  กระทรวงการคลัง
ค.  กระทรวงอุตสาหกรรม
ง.  กระทรวงพาณิชย์
 

39.  เงินและทรัพย์สินของ กองทุกส่งเสริมการค้าระหว่างประเทศ มีที่มาจากแหล่งใด

ก.  ดอกผลของเงินกองทุน
ข.  ค่าธรรมเนียมพิเศษ
ค.  เงินและทรัพย์สินอื่นที่ได้รับจากรัฐบาล หรือจากแหล่งต่าง ๆ ภายในประเทศ หรือต่างประเทศ
หรือองค์กรระหว่างประเทศ หรือบุคคลอื่น
ง.  ถูกทุกข้อ
 

40.  ใครมีอำนาจในการนำเงินกองทุนไปหาดอกผลได้โดยการฝากออมทรัพย์ หรือฝากประจำกับ
ธนาคารที่เป็นรัฐวิสาหกิจ หรือซื้อหลักทรัพย์ของรัฐบาล

ก.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง
ข.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงพาณิชย์             
ค.  รัฐมนตรีว่าการกระทรวงพาณิชย์ ลงนามร่วมกับรัฐมนตรีว่าการกระทรวงการคลัง
ง.  อธิบดีกรมบัญชีกลาง
 

41. ฮาร์ดแวร์คอมพิวเตอร์คืออะไร

ก อุปกรณ์ที่ประกอบขึ้นเป็นเครื่องคอมพิวเตอร์ระบบโปรแกรมการทำงาน

ข การคำนวณ
ค เครื่องจักรอิเล็กทรอนิกส์ที่ทำงานตามขั้นตอนของโปรแกรม
ง ระบบโปรแกรมการทำงาน


4
2. ซอฟต์แวร์คอมพิวเตอร์คืออะไร

ก อุปกรณ์ที่ประกอบขึ้นเป็นเครื่องคอมพิวเตอร์ระบบโปรแกรมการทำงาน

ข โปรแกรมหรือชุดคำสั่งที่สั่งให้คอมพิวเตอร์ทำงาน
ค เครื่องจักรอิเล็กทรอนิกส์ที่ทำงานตามขั้นตอนของโปรแกรม
ง ระบบโปรแกรมการทำงาน



43. การวัดขนาดข้อมูล 8 Bit มีค่าเท่ากับ

10 Byte            ข 100 Byte          ค 1 Byte               ง 1024 Byte



4
4. การวัดขนาดข้อมูล 1 KB (กิโลไบต์) มีค่าเท่ากับ

1024 KB            1024 MB          1024 Byte        1024 Byte


4
5. การวัดขนาดข้อมูล 1 MB (เมกกะไบต์) มีค่าเท่ากับ

1024 KB            ข 1024 MB         1024 Byte       1024 Byte


4
6. การวัดขนาดข้อมูล 1 GB(กิกะไบต์) มีค่าเท่ากับ

1024 KB             1024 MB          1024 Byte         1024 Byte


4
7. การวัดขนาดข้อมูล 1 TB(เทราไบต์) มีค่าเท่ากับ

1024 KB             1024 MB          1024 GB          1024 Byte


48. RAM คืออะไร

ก หน่วยความจำถาวรที่ติดตั้งมาพร้อมกับแผงเมนบอร์ด
ข หน่วยความจำเสมือน
ค หน่วยความจำจำลองที่ทำงานแทนเมนบอร์ด
ง หน่วยความจำชั่วคราวที่สามารถอ่านและเขียนข้อมูลได้


4
9. ROM คืออะไร

ก หน่วยความจำถาวรที่ติดตั้งมาพร้อมกับแผงเมนบอร์ด

ข หน่วยความจำเสมือน
ค หน่วยความจำจำลองที่ทำงานแทนเมนบอร์ด
ง หน่วยความจำชั่วคราวที่สามารถอ่านและเขียนข้อมูลได้


50. ข้อใดไม่ใช่ระบบปฏิบัติการ

ก  
Microsoft Windows98
ข  Microsoft Windows ME
ค  Microsoft Windows XP
ง  Microsoft Office

 

เฉลย

1. ค

2. ง

3. ง

4. ก

5.  ก

6. ก

7. ง

8. ข

9. ข

10. ก

11. ค

12. ง

13. ง

14. ก

15. ข

16. ค

17. ข

18. ก

19. ค

20. ง

21. ง

22. ข

23. ก

24. ง

25. ข

26. ง

27. ค

28. ก

29. ง

30. ง

31. ก

32.  ค

33.  ง

34.  ก

35.  ง

36.  ค

37.  ข

38.  ง

39.  ง

40. ข

41. ก

42. ข

43. ค

44. ค

45. ก

46. ข

47. ค

48. ง

49. ก

50. ง